Aktuell humling för Falu Röd

Villovägens Falu Röd är en Seasonal Single Hop (SSH) IPA, det vill säga en IPA som bara humlas med en och samma humlesort både under kok och jäsning. Vilken humlesort det är varierar dock med säsong och tillgången på humle. Och bryggarens humör.

Nedan kan du se aktuell humlesort samt vilka humlesorter som använts tidigare.

 

Falu Röd

Märkning fr.o.m. 2019-04-27 : MOSAIC! (igen)

Favoriten gör en återkomst. 100 kg har bryggaren i frysen denna gång, så jag hoppas även ni gillar Mosaic. Annars får ni väl köpa en Eriksberg eller nåt.

 

Märkning fr.o.m. 2019-02-04 : MISTRAL!

Mistral är något så ovanligt som en fransk humlesort. Kommer på rekommendation av Humletrollet Peter på Humlegårdens Ekolager. Beskrivs som fruktig med mängder av passionsfrukt och citrus samt med inslag av kumquat, lychee och mango. Betydligt lägre bitterhet än Galaxy.

 

Märkning fr.o.m. 2018-06-21 : GALAXY!

Äntligen. Ny humling av Falu Röd. Samtidigt ganska korkat att byta humle i vår storsäljare. Men, är det SSH så är det! Och personligen är jag fruktansvärt trött på Mosaic som finns i typ varannan IPA nuförtiden.
Galaxy fanns tidigare med under torrhumlingen av Falu IPA, men då Galaxy är patenterad och bara produceras på två ställen i hela världen (Bushy Park Estates och Rostrevor Hop Gardens i Australien) har den varit väldigt svår/dyr att få tag på i volym, så vi bytte ut den i Falu IPA under 2015. Nu har odlingsytan ökat med 50% och Villovägens har lyckats kontraktera större volymer av Galaxy, så nu introducerar vi den i Falu Röd.

Hur är den då? Inte helt olik Mosaic med citrus, persika och passionsfrukt, men med en behagligare doft. Speciellt lämpad för Single Hop och kanske aningen mer bitter än Mosaic.

 

Märkning fr.o.m 2016-01-01 : Mosaic.

En helt sagolikt god humle för en IPA, bästa sorten hittills enligt bryggaren själv. Enligt tillverkaren är den ”som Citra på steroider”. Mango, citron, citrus, tropisk frukt, stenfrukter och granskott är aromer som man kan uppfatta. Eftersom bryggaren i eufori över smakerna handlat på sig 40 kilo humle kommer nog den här humlingen stå sig några månader… 🙂

 

Märkning fr.o.m 2015-11-01 : Simcoe.

En ganska ny humlesort med mycket fin arom. Ganska ”snäll” för att ändå vara så bitter. Låg cohumulonhalt.

 

Juli 2015 : Citra.

Amerikansk allround-humle som beskrivs som ”allmänfruktig med viss övervikt av citrus”. Påtaglig beskma, IBU är beräknad till drygt 30, men upplevs som betydligt högre. Av nån anledning.

 

Maj 2015 : Equinox.

Humlesorten beskrivs av tillverkaren som fruktig med toner av äpple, citron, lime, papaya och grön paprika. Själv tycker bryggaren att det är grapefrukt. Bara. Hopplös att få tag på. Alfasyra på 14%.