Aktuell humling för Falu Röd

Villovägens Falu Röd är en Seasonal Single Hop (SSH) IPA, det vill säga en IPA som bara humlas med en och samma humlesort både under kok och jäsning. Vilken humlesort det är varierar dock med säsong och tillgången på humle. Och bryggarens humör.

Nedan kan du se aktuell humlesort samt vilka humlesorter som använts tidigare.
Nån kanske undrar varför jag inte bytt humlesort på ett helt år!? Två skäl. Har inte hunnit. Bygger bl.a. om en Q-märkt byggnad, men också för att Mosaic är så himla gooood!

 

Falu RödMärkning fr.o.m 2016-01-01 : Mosaic!

En helt sagolikt god humle för en IPA, bästa sorten hittills enligt bryggaren själv. Enligt tillverkaren är den ”som Citra på steroider”. Mango, citron, citrus, Tropisk frukt, stenfrukter och granskott är aromer som man kan uppfatta. Eftersom bryggaren i eufori över smakerna handlat på sig 40 kilo humle kommer nog den här humlingen stå sig några månader… 🙂

 

Märkning fr.o.m 2015-11-01 : Simcoe.

En ganska ny humlesort med mycket fin arom. Ganska ”snäll” för att ändå vara så bitter. Låg cohumulonhalt.

 

Juli 2015 : Citra.

Amerikansk allround-humle som beskrivs som ”allmänfruktig med viss övervikt av citrus”. Påtaglig beskma, IBU är beräknad till drygt 30, men upplevs som betydligt högre. Av nån anledning.

 

Maj 2015 : Equinox.

Humlesorten beskrivs av tillverkaren som fruktig med toner av äpple, citron, lime, papaya och grön paprika. Själv tycker bryggaren att det är grapefrukt. Bara. Hopplös att få tag på. Alfasyra på 14%.