Uttrycket att man är ”på fyllan och Villan” är riksbekant. Men det är inte lika vanligt att man känner till var uttrycket kommer ifrån. Det har inget att göra med att ”villa bort sig” som många tror. ”Villan” var helt enkelt en krog på Villavägen i Falun på 1800-talet och det var där man var ”på fyllan”. Villavägen kom då också att kallas Villovägen i folkmun.
Ett ganska givet namn på det nystartade bryggeriet 2013, då Villan låg tvärs över gatan från bryggeriet sett.
Villovägens Kellarbryggeri startade sommaren 2013 när fem grabbar i övre medelåldern (Jörgen, Magnus, Jerk, Anders och Sven) ville göra nåt vettigt av Sven Eklunds stora källare på Villavägen 11 i Falun. Med en Braumeister 50L som bryggverk och sommarens lediga tid bryggdes det friskt, tills hösten kom. Då var det bara Sven som bryggde, men han bryggde desto mer. Så mycket att sambon myntade uttrycket att ”det där, det är en hobby som gått över styr”.
Våren 2014 fick Villovägens upplagstillstånd och kunde börja sälja öl, först exklusivt bara till restaurang Smak i Falun men från september 2014 även till Systembolagen i Falun och Borlänge. Höstens stora händelse var när Villovägens Falu Imperial IPA kammade hem första pris på SMÖF för bästa öl!
I nästan ett år hade Villovägens bara tre kunder – det var vad Sven mäktade med från sin lilla källare och det han kallade ”sin heltidshobby”. Idag har Villovägens Bryggeri AB flyttat upp ur källaren och ner till anrika ”Spruthuset” mitt i centrala Falun.
Spruthuset uppfördes 1884 som förvaringsplats för brandkårens nyinköpta ångspruta. I tornet hängdes brandslangarna på tork. Huset gjorde tjänst som brandstation fram till 1911. Senare har det varit fiskaffär, turistbyrå, hantverksbod och café i Spruthuset.
Flytten av Villovägens Bryggeri till Spruthuset i juni 2016 innebar att Villovägens fokus blev mer av ett besöksmål, snarare än en stor produktionsanläggning. Spruthusets läget, utseende och storlek gör detta ganska självklart.
Produktionen har mångdubblas och mycket investeringar har gjorts för att förbättra produktionen, men mat- och ölprovningar har blivit ett nytt och stort inslag i verksamheten.
Viktigast; Villovägens har blivit än mer ”Faluns eget öl”.
I mitten av 1800-talet fanns det några små s.k. Å-Bryggerier utefter Arbogaån samt ett större bryggeri – Gambrinius Bryggeri.
Gambrinius lades ned år 1897, vilket troligtvis blev startskottet för fyra lokala affärsmän att starta ett nytt, större och modernare bryggeri i Arboga – Arboga Nya Bryggeri. Förutom Disponent Nils Levert, hans bror Grosshandlare Ludvig Levert och Tandläkare Ernst Arosenius så kom Ernst Eklund, farfar till Sven Eklund, att vara en av de fyra grundarna till det som senare döptes om till Arboga Bryggeri. Ernst Eklund arbetade i 44 år år som kamrer på Arboga Bryggeri och fick för detta år 1930 Konungens medalj ”för trohet och flit”.
På bilden nedan är det Ernst som har slips och stråhatt på raden längst fram. Den andra mannen med slips, två snäpp åt höger om Ernst, är Erik Eklund, farfars bror.
Och nu kommer sonsonen efter, som Villovägens öl…
Örebroare som blev civilingenjör i Datorteknik i Linköping och därefter Teknologie Doktor vid Chalmers. Var sedan en akademiker-råtta vid Högskolan Dalarna åren 1990-2016. Ett tiotal läroböcker blev det också. Och en fartygsbefälsexamen klass VIII. Bilintresserad. Och det var just via Svenska Jaguarklubben och ett studiebesök hos Dan Sederowski på Strömsholms Bryggeri som satte igång allt det här. Tack Dan!
Resten är inte, men kanske kan bli, historia.