Nytt på Systemet – presentlåda med fatlagrad öl

18 feb Nytt på Systemet – presentlåda med fatlagrad öl

Det mest exklusiva man kan dricka av Craft Beer idag är fatlagrad öl. Fantastiska smaker så långt bort från massproducerad industrilager man kan komma – att njutas i mindre mängder mer rätt tilltugg. Eftersom Villovägens månar om det småskaliga hantverket vill vi naturligtvis vara ledande i Sverige vad det gäller fatlagring. Vi kallar resultatet för vår ”Cask Aged Series”.

För att alla ni som gillar smakupplevelser och inte bor i Falu/Borlänge (där dessa sorter finns på krogarna) har vi tagit fram en presentlåda om 12 stycken flaskor från vår Cask Aged Series som går att beställa på Systembolaget. Lådan innehåller alla tio sorter på bilden ovan (och beskrivna nedan), två sorter får ni dessutom två flaskor av.

Lådan beställer du som privatimport från Systembolaget och efter 1-2 veckor hämtar du ut den på din lokala Systembutik. Priset är 997 kr inkl MOMS. Frakt tillkommer i de flesta fall. OBS att detta är småskalig tillverkning även för vårt lilla bryggeri, så upplagan är mycket begränsad. För närvarande finns det c:a 10 lådor på lager. Längre ner på denna sida beskrivs hur du gör en privatimport.

 

Fatlagrad öl baserad på Falu Gruvlig, 9,7% (Imperial Stout)

Falu Gruvlig är en stark och söt stout, en perfekt dryck till desserten eller som smakupplevelse för sig själv. Prova tillsammans med mögelost, Gruyère, choklad, lakrits eller glass. Klarar lagring i flera år. Ölen bör serveras rumstempererad.

  • Svenskt ekfat. Nytillverkade fat som bara lämnar ektoner till stouten. Anses av många vara den godaste stouten med en enkel och ren smakbild.
  • Bourbonfat ”Wild Turkey”. En av de bättre bourbonsorterna som ger stouten en tydlig ton av bourbon, med framförallt smak av vanilj samt en ton av den amerikanska eken.
  • BOX Bourbonfat ”Makers Mark”. Även detta en fin bourbonsort, men det mest intressanta med denna lagring är det smakbidrag som BOX råwhisky lämnar. Whiskyn har även höjt alkoholhalten en del. Ganska komplex smak. Bryggarens favorit.
  • BOX Sherryfat. Även här lämnar BOX whisky tydliga bidrag, men sherryn rundar av smakerna som i eftersmaken nästan är som ett kraftigt rödvin. Doft av läder och russin.
  • Romfat från Jamaica. En klassiker för smaksättning av stout. Har en underbar doft med ett bidrag av sötma från romen. Smakerna ändras kraftigt beroende på serveringstemperatur.
  • Skotskt maltwhiskyfat. Här lämnar fatet ett diskret bidrag av whisky som samspelar fint med stouten.
  • Islayfat. Islayfatet ger en tydligare whiskyton än ovanstående och har en härlig rökighet både i doft och smak.

 

Fatlagrad öl baserad på Falu Imperial IPA, 9,5%

Falu Imperial IPA är en stark och söt IPA med mycket humle i. Kroppen är inte lika kraftig som i Falu Gruvlig, så fatets smaker kan lätt dominera, varför ölen får lite karaktären av en avec.

  • Romfat från Jamaica. Markerad smak av rom och en fantastisk fin färg!
  • BOX Sherryfat. Fruktig med ett balanserat inslag av whisky från tiden hos BOX. Lite lömsk då sötman döljer alkoholstyrkan väl.
  • BOX Bourbonfat ”Makers Mark”. Här har humlens skärpa i IPA:n rundats av och en whiskyton gör denna öl till en av de mer komplexa i smaken.

 


Att gör en privatimport

 

Gå till www.systembolaget.se. Längst ner på sidan kan du välja ”Beställa via privatimport”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka därefter på länken ”Registrera en förfrågan om privatimport”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Logga sedan in på ditt konto eller skapa ett konto.

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv in ”Villovägens Bryggeri AB” som Leverantör och klicka Nästa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ange uppgifterna i bilden till vänster och klicka Lägg till. Därefter väljer du vilken butik du vill hämta ut lådan på. Klart!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Att lagra öl på ekfat är egentligen det traditionella sättet att lagra öl som numera ersatts av de mer praktiska faten av rostfritt. Men ekfaten bidrar också till den färdiga ölens smaker, dels från eken men också från de drycker som tidigare lagrats på faten. Det är dessa smakbidrag som idag ger fatlagrad öl en ny nivå av spännande smakupplevelser. De populäraste faten att använda är Bourbon-, Sherry-, Rom- samt whiskeyfat från Skottland.

På Villovägens använder vi fat av amerikansk eller svensk ek av den klassiska typen ”Ankare” om 39,26 liter. Vi köper dels renoverade fat från Thorslunds Kagge och dels fat som kommer direkt ur produktionen från BOX Destilleri i Ådalen. De senare ger en mycket komplex smakbild då BOX råwhiskey som legat på faten också bidrar till smakerna och även till en något högre alkoholhalt.

Primärt använder vi våra starkare ölsorter Falu Gruvlig (Imperial Stout) och Falu Imperial IPA för fatlagring, där den förra är mest tålig att stå emot smakerna från faten. Lagringstiderna varierar kraftigt från en vecka till flera månader beroende på fattyp och innehåll.