Fatlagrad öl från Villovägens

Likt whiskyälskare kan nu även ölälskare köpa sitt eget ekfat med Villovägens öl och lagra det i vackra Spruthuset! Så här fungerar det:

 

1. Välj typ av fat

Vi har för tillfället följande typer av spritfat, alla begagnade fat av amerikansk ek om c:a 40 liter (s.k. ”Ankare”):

* Bourbonfat
* Sherryfat
* Romfat
* Skotska whiskyfat
* Rågwhiskyfat
* Islayfat

Vi samarbetar med flera leverantörer och destillerier och kan även få fram andra ektyper (t.ex. japansk och spansk ek) och fat med annan historia på vilka drycker som legat på fatet. Dessutom har vi nya fat av svensk ek om 25 liter.

 

2. Välj vilken öl du vill ha på fatet

Två av Villovägens ölsorter tror vi lämpar sig speciell bra för lagring, de lite starkare och smakrika Falu Imperial IPA och Falu Gruvlig. Vill Du ha en annan av våra sorter på Ditt fat får Du naturligtvis ha det! Är Du osäker på vilken fattyp som lämpar sig bäst för Din favoritöl? Rådfråga oss!

 

3. Beställning

Kontakta Bryggkansler Sven Eklund på 0708-778807 eller via mail på sven@villovagens.se och berätta vad Du önskar. Observera att vissa fattyper har lite längre leveranstider än andra och priserna kan variera något utifrån mallen längre ner på denna sida. Betala sedan in det överenskomna beloppet på vårt Bankgiro 5006-9707 och ange ditt namn på betalningen.

Vi fixar därefter allt med fyllning och utköp via Systembolaget (s.k. Privatimport) och graverar en fin skylt till Ditt fat enligt Dina instruktioner. När fatet är på plats kontaktar vi Dig.

 

4. Lagring

Under lagringen kommer ölen att ta smak av dels fatet och dels de drycker som tidigare lagrats på fatet. Våra 40-liters fat har förhållandevis mycket kontakt med vätskevolymen och kommer därför att ge smak snabbare än större fat. De ännu mindre 25 liters faten av svensk ek är dessutom nytillverkade och kommer ge mycket smak vid de första fyllningarna. Lagringstiden kan därför bli så kort som någon vecka på helt nya och små fat, medan de lite större och begagnade 40 liters faten kräver upp till flera månader. Även temperaturvariationerna under lagringen påverkar smakupptagningen (stor variation i temperatur = snabbare smakupptagning).

 

 

Bor Du långt från Falun? Inga problem, vi löser det! Vi kan hålla tät kontakt med Dig och via vår professionelle Barrel Master avgöra när ölen är perfekt. Vi kan även skicka prover per post. De färdiga flaskorna skickar vi sedan på en lastpall med DHL/TNT hem till Dig.

 

5. Flaskning

Du kan naturligtvis hälsa på Ditt fat under lagringstiden efter överenskommelse, ta smakprover med Dina vänner och, när Du tycket det är dags, besluta om tappning på flaska. Tappning sker på 33 cl returglas och Du bestämmer i samråd med oss hur Din egendesignade etikett ska se ut. Allt detta ingår i priset. Exakt hur många flaskor det blir beror på avdunstning, svinn vid flaskning, antal provtagningar m.m.

Det är viktigt att poängtera att med de relativt små faten (25-40 liter) vi erbjuder så är detta primärt en smaksättning av Din egen öl via ekfat, snarare än ett eget serveringsfat som står i Spruthuset.

 


 

Villkor

Ditt fat får en egen plats på loftet i Spruthuset där vi kontrollerar fukt och temperatur och pysslar om det. Fatet är prytt med Din egen lilla namnskylt. Antalet fat vi kan ha på plats är starkt begränsat, men vi ska försöka möta efterfrågan så gott vi kan. De som redan har ett fat på plats har alltid förtur om de vill återfylla det. Lediga platser / fat fördelas efter en turordning.

Observera att fatet måste förvaras i Spruthuset under hela tiden det är fyllt med öl.

 

Risker

Det finns risker med att fatlagra öl, risker som vi gör allt för att minimera, men som ändå kan försämra eller i värsta fall förstöra Din öl. Du måste vara medveten om den risken och acceptera att det är en risk som Du som ägare till ölen måste ta.
De största hoten mot en lyckad fatlagring är infektioner och oxidering, det förra eftersom ekfatet kan rymma bakterier i träet och det senare för att ekfatet andas och då släpper in syre som får kontakt med ölens alkohol. Vi använder därför uteslutande fat som har haft starksprit i sig (ej vin), varför de blir naturligt desinficerande. Vidare så avråder vi från alltför lång lagring för att undvika oxidering.

 

Priser

Priset består av två delar, dels för själva ölen och dels en hyra för fatet:

Ölen får ett literpris som motsvarar ”den vanliga” ölen vi fyller fatet med, vilket för närvarande är 120 kr/liter för Imperial och Gruvlig och lägre för övriga sorter – literpriset ser Du på Systembolagets webbplats. Detta inkluderar moms, punktskatt och Systembolagets avgifter (Antal liter är fatets storlek och inte det antal liter som i slutänden hamnar på flaska).

Varje fat kan användas ett fåtal gånger innan smakerna det kan lämna har klingat av och fatet måste kasseras. Hyran motsvarar därför ett genomsnittligt inköpspris delat med det antal gånger som fatet kan användas. Vi har valt att sätta samma hyra på alla typer av fat, 1.500 kr.

Som exempel kostar ett 40-liters Romfat med Falu Gruvlig 6.300 kr och ett 25-liters fat av svensk ek med Falu Ale 3.644 kr. Alla priser är inklusive MOMS.

 

Är ni flera som vill äga ett fat tillsammans, en förening eller kanske ett företag? Inga problem, vi fixar det!

 

 

Aktuell öl på lagring

Följande ölfat finns för närvarande på plats i Spruthuset, fyllda med öl eller lediga att boka(ungefär 20 stycken fat tror vi att vi kan hantera som mest):

 

Fat 1: Nytillverkat fat, 25L, Svensk ek. Falu Gruvlig. Fylld 18-01-07 .
Fat 2: Nytillverkat fat, 25L, Svensk ek. Ledigt.
Fat 3: Bourbonfat ”Wild Turkey”, 40L, Amerikansk ek. Ledigt.
Fat 4: BOX Bourbonfat ”Makers Mark”, 40L, Amerikansk ek. Falu Gruvlig. Fylld 18-01-07
Fat 5: BOX Bourbonfat ”Makers Mark”, 40L, Amerikansk ek. Ledigt.
Fat 6: BOX Bourbonfat ”Makers Mark”, 40L, Amerikansk ek. Falu Imperial IPA. Fylld 17-12-10.
Fat 7: BOX Sherryfat, 40L, Amerikansk ek. Ledigt.
Fat 8: BOX Sherryfat, 40L, Amerikansk ek. Ledigt.
Fat 9: BOX Sherryfat, 40L, Amerikansk ek. Falu Gruvlig. Fylld 18-01-07
Fat 10: Romfat, 40L, Amerikansk ek. Falu Gruvlig. Fylld 17-12-18.
Fat 11: Romfat, 40L, Amerikansk ek. Falu Gruvlig. Fylld 18-01-07
Fat 12: Romfat, 40L, Amerikansk ek. Ledigt.
Fat 13: Islayfat, 40L, Amerikansk ek. Falu Gruvlig. Fylld 18-01-06
Fat 14: Skotskt maltwhiskeyfat, 40L, Amerikansk ek. Falu Gruvlig. Fylld 17-12-09